onsdag 3 december 2008

Yrke: Doula

Nedan följer en intervju från Nio månader med Susanna Heli, ODIS-doula i Stockholmsområdet. Det är Susanna som håller i den utbildning jag går, en otroligt fantastisk och inspirerande person. Det är en lång intervju men ack så läsvärd!

Yrke: Doula
INTERVJU När Susanna skulle föda barn fick hon panik av smärtan. Efter att barnmorskan hjälpt henne andas rätt och slappna av visste Susanna vad hon ville arbeta med: Att hjälpa kvinnor i rädsla och stress att få en positiv förlossningsupplevelse.Idag är Susanna doula och stöttar blivande föräldrar inför och under förlossningen. Här berättar hon om sitt arbete och om hur doulan till exempel kan stärka förhållandet mellan de blivande föräldrarna.


Hej Susanna, hur känns det att intervjuas såhär på nätet?
Oj, det känna bra. Jag tycker att nätet är ett fantastiskt forum och där många gravida kan mötas, prata, fråga och bli bekräftade i sina tankar.

Berätta lite om dig. Vem är du?
Jag är 35 år och har två barn. Jag har varit doula i snart åtta år och har under den tiden hjälpt ett sextiotal kvinnor. Jag började som doula medan jag jobbade som undersköterska på förlossningen. I dag är jag utbildad sjukgymnast med psykosomatisk inriktning för att kunna förstå hur känslorna påverkar kroppen. Jag undervisar också på barnmorskeutbildningen om betydelsen av att stödja och stärka den födande kvinnan. Och jag håller kurser för blivande föräldrar och doulor.

Du är ju en doula. Vad katten är det egentligen? Kan du beskriva doulans roll/funktion?
Ordet doula kommer från Grekiskan och betyder fritt översatt "hjälpkvinna". Begreppet doula är etablerat i USA och England och har funnits där under många år. Doulans roll är att beskydda upplevelsen av att föda – den känslomässiga delen.
Vi är idag bra på den medicinska säkerheten under förlossningen, men mindre bra på den känslomässiga delen. Negativa känslor som panik, rädsla och ångest under förlossningen kan ha enorma känslomässiga konsekvenser för kvinnan som föder. De kan påverka livet efter förlossningen och hennes inställning till eventuella framtida förlossningar. Dessa känslor kan också påverka förlossningen direkt då extrem rädsla kan blockera kroppens förmåga att föda då de aktiverar system som kamp- eller flyktreaktionen. Det är därför viktigt att göra allt för att undvika att födande kvinnor fastnar i rädsla eller andra negativa känslor.
Doulans roll är att genom till exempel mentalt stöd, andning, avspänning och andra viktiga tekniker hjälpa och stärka kvinnor att hitta kraft och trygghet så att förlossningen blir en stärkande och positiv upplevelse. Doulan ersätter aldrig partnern, utan fungerar som ett stöd för båda. Man får inte glömma att förlossningen är en ovan situation även för partnern och det är inte alltid lätt att veta exakt vad en kvinna i förlossningsarbete behöver. Det är dessa saker som doulan är expert på.


När hörde du först talas om doulor?
Det var när jag just börjat jobba som undersköterska på förlossningen år 2000. Jag hade några vänner som deltagit i det så kallade SÖS-projektet som var en vetenskaplig utvärdering på södersjukhuset av doulor. Tyvärr kunde ej projektet slutföras men de doulor som var med bildade en egen förening ODIS (Organisationen för doulor och förlossningspedagoger i Sverige: www.doula.nu) Jag fick sedan mitt första uppdrag genom ODIS.

Hur kom det sig att du ville bli en doula? Hade du själv med en doula på din/dina förlossning/ar?
När jag själv födde barn blev jag först livrädd för smärtan och spände mig och hyperventilerade. Min barnmorska hjälpte mig då att andas på ett annat sätt och att slappna av under värkarna. Skillnaden var enorm! Jag insåg att om jag inte fått denna hjälp hade jag trott att rädslan och den paniken jag kände i början var att föda. Jag beslutade mig då för att det var detta jag ville arbeta med – den känslomässiga delen av födandet.
Jag fick höra talas om att det fanns doulor. Så fort jag haft mitt första uppdrag kände jag att det var rätt. Känslan när jag lyckades hjälpa en kvinna som var i rädsla och stress, att bryta och förändra detta, går inte att beskriva. Efter förlossningen var hon helt lyrisk över sig själv, sin styrka och den kraft hon besitter. Hennes självkänsla och självförtroende växte.
Den positiva förlossningsupplevelsen har genom åren visat sig vara helt oberoende av hur kvinnorna väljer att föda gällande smärtlindring eller andra ingrepp. Jag har därför förstått, under alla de år som jag har arbetat som doula, att födandet inte handlar om de yttre omständigheterna som smärtlindring eller annat. Utan om den inre upplevelsen av att ha varit närvarande, delaktig och haft verktyg att möta de olika känslor som kan uppstå.


Hur gick du tillväga för att bli doula? Kan vem som helst kalla sig doula eller krävs det "certifiering"?
För att bli doula krävs egentligen ingen utbildning då doulans roll är att ge stöd och inte medicinska råd. Men för att garantera att doulan genomgått någon form av utbildning har ODIS en sorts "certifiering". För att bli en så kallad ODIS-doula behöver man gå en kortare utbildning, läsa litteratur, genomföra ett prov och delta på tre förlossningar. Jag själva är ODIS-doula och anordnar numera utbildningarna i Stockholm.

Finns det manliga doulor?
Nej, inte i dagsläget vad jag känner till. Manliga doulor är ovanliga.

Är man doula på heltid, eller är man doula utöver sitt ordinarie arbete?
Det finns nog ingen som är doula på heltid i Sverige idag. Det är ett oerhört ansvar man tar på sig, med jour ibland i fem veckor och man behöver vara både känslomässigt och fysiskt närvande för den födande. De flesta doulor har därför något annat arbete eller studier.

När man pratar om doulor så reagerar en del män och kvinnor med stor tveksamhet och menar att dom inte skulle känna sig bekväma med en "okänd" person på förlossningen. Är det vanligt att du möter tveksamhet inför din roll och, om så, vad vill du säga till de som känner så och som läser detta?
Det är mycket vanligt att många reagerar så. Det känns så klart helt främmande att ha med en främmande person under något så utlämnande och privat som födandet innebär om man utgår ifrån hur det känns här och nu, i denna stund, när man inte föder. Men min erfarenhet visar att det är precis tvärtom under förlossningen. Den naturliga integritet vi har omkring oss försvinner, istället är den födande kvinnan i ett enormt behov av närhet, guidning och stöd. Hon befinner sig i en storm, där inget är sig likt och där hon behöver helt andra saker en hon kanske trodde innan förlossningen. Att vara nära känns helt naturligt och framför allt helt nödvändigt. Doulan kan säga just de där orden hon behöver höra, massera just där det är som jobbigast eller på andra sätt bekräfta henne och det som sker i hennes kropp.
Doulan ersätter som jag nämnde tidigare aldrig pappan, utan hjälper honom att hjälpa henne. Han ser hur lugn kvinnan blir och vilken skillnad doulans stöd och guidning gör och det känns helt naturligt även för honom med en person till på rummet.
Doulan är en guide även åt partnern och forskning har visat att par som har en doula med upplever sin relation som bättre och partnern som ett större stöd – än par som inte har en doula med. Jag tror att det beror på att vi idag lägger ett för stort ansvar på pappan när det gäller att veta hur man ger stöd åt en människa genom de känslomässiga skiftningar en förlossning innebär. Om inte kvinnan får det stöd hon behöver, upplever hon besvikelse och denna besvikelse riktas mot partnern. Doulans stöd stärker istället både kvinnan och mannen, vilket hjälper dem att bygga en starkare och djupare relation.
Skulle det vara onödigt med doulans stöd, är doulan tränad i att kunna läsa av situationen och kan vara i bakgrunden eller till och med lämna rummet. Hon har inget privat intresse av förlossningen, utan finns där för kvinnan och hennes partner oavsett om det innebär att vara nära och ge guidning, eller att finnas till hands men inte på rummet.

Är en doula något som alla bör ha med sig på förlossningen? Eller lämpar sig doulor mest för personer som t ex är förlossningsrädda?
Jag tror inte att alla behöver en doula, det finns par där kvinnan eller mannen inte behöver detta extra stöd, utan de stöd de kan få från sjukhuset räcker. Men många fler kvinnor behöver detta extra stöd än de som får det. Rädslan inför att föda ökar.
Det är vanligt att jag är med som doula till andragångsföderskor som har haft en negativ första förlossning. Inför första förlossningen resonerade de att det borde gå bra och att de bara ville ha med sin partner. När sedan förlossningen startade upplevde de sig chockade av styrkan i smärtan och rädslan ökade.Ingen kunde hjälp dem att bryta detta, de kände sig ensamma och förlossningen blev snabbt negativ.
Inför sin nästa förlossning väljer de därför att anlita en doula för att få den hjälp och det stöd de saknade under den förra förlossningen. Doulan hjälper också partnern att förstå vad han kan göra under förlossningen och vilken skillnad hans stöd gör för den kvinnan. På detta sätt läks den gamla upplevelsen och de kan gå vidare.


Vad händer när en gravid kvinna, eller ett blivande föräldrapar, kontaktar dig första gången? Hur går du/ni tillväga? Finns du där under hela graviditeten eller först i slutet?
Första mötet kan ske när som helst under graviditeten. Men det är nog vanligast i den första halvan av graviditeten. Ett vanligt upplägg är att man ses för ett första neutralt möte på ett fik till exempel. Då får kvinnan tid på sig att känna efter om hon upplever att just denna doula kan hjälpa henne. Personkemin är mycket viktig.
Om kvinnan vill fortsätta kontakten ses man hemma hos kvinnan eller paret för ett längre möte. Då pratar man om just deras unika önskemål, vilka hanteringstekniker som kan fungera och annat som är viktigt inför just deras förlossning. Man har regelbunden kontakt fram till förlossningen via telefon och mail.
Under förlossningen är doulan med från den stund som kvinnan upplever att hon behöver stöd. För vissa är det redan under latensfasen och för andra i slutet av förlossningen. Det styrs helt av kvinnan. Men doulan är med ända tills barnet är fött, oavsett när hon kommer in. Efter förlossningen ses man för ett avslutande möte.

Kostar det något att anlita en doula? I så fall hur mycket?
Det finns doulor som jobbar professionellt och doulor som jobbar ideellt. Om man jobbar genom ett företag ligger kostnaden mellan 4000 – 6000 kr. Om man arbetar ideellt har man oftast färre uppdrag och tar endast betalt för utlägg, taxi och övriga kostnader. Det går alltså alltid att få stöd av en doula oavsett ens ekonomiska möjligheter.
Jag själv jobbar med flera doulor i ett företag som heter doulakompaniet. I vårt företag har en doula huvudansvaret för en kvinna, men vi delar på jouren mellan två eller ibland flera doulor. Det blir då möjligt att kombinera arbetet som doula med arbete, familj och övriga åtaganden. Samtidigt får kvinnan både den personliga kontakten av en doula och säkerheten att jouren är täckt.


Har doulan något ansvar under en förlossning? Om något skulle gå fel under förlossningen, kan doulan ställas till svars?
Doula har inget medicinskt ansvar och ger inte heller några medicinska råd. Hon fokuserar enbart på den känslomässiga delen i födandet och hennes mål är att skapa en så positiv förlossningsupplevelse som möjligt. Självklart kan hon ge förslag på förlossningsställningar eller annat som underlättar förlossningen.

Upphör din roll som doula när barnet är fött, eller finns du kvar även efteråt för att hjälpa till med amning och frågor kring det här med att bli förälder?
Min roll som doula upphör efter det sista mötet efter förlossningen. Dock händer det att man ger mer stöd även efter förlossningen, om det uppstår problem. Framför allt kan man hjälpa kvinnan vidare till rätt vård eller stöd. I USA finns det efter förlossningsdoulor som hjälper till hemma och med amningen. Kanske kommer det hit också.

Vad tycker egentligen barnmorskor/förlossningsläkare om att ha dig på förlossningen?
I början var det svårare. Det handlade mycket om att gränserna inte var tydliga. Idag vet barnmorskorna att doulan inte fokuserar på det som är barnmorskans område utan att vi tillsammans kan skapa en trygg och dynamisk stämning i förlossningsrummet. Sjukvården börjar också, tack vare forskningen, förstå vilken betydelse kontinuerligt stöd har.
Kontinuerligt stöd under förlossningen är den enskilt viktigaste faktorn när det gäller att minska antalet kejsarsnitt, minska antalet medicinska ingrepp, ge en positiv förlossningsupplevelse, minska längden på utdrivningsskedet och därmed djupa bristningar. Så idag tycker jag att jag nästan alltid välkomnas vänligt och att personalen ser det som en oerhörd tillgång. Det gäller i alla fall Stockholm.

Vad är doulans syn på barnmorskor/förlossningsläkare?
Många som hör talas om doulor tänker nog att det är "flummigt". Doulan känner att hon behövs för att balansera det medicinska och känslomässiga. Båda dessa komponenter är viktiga eftersom förlossningen inte är en "sjukdom" utan en frisk fysiologisk händelse. Doulan respekterar barnmorskans och läkarens kunskap, men känner också att hon kan visa och lära sjukvården något. Min upplevelse är att det är när barnmorskan, eller läkaren får "se" vad som händer, när kvinnan får det unika stödet en doula kan ge – som de blir övertygade. De kan inte alltid förklara vad som sker, men de kan se att kvinnan mår bättre och då också oftast barnet.

Tycker du att barnmorskor och förlossningsläkare inte borde behövas, eller kompletterar ni varandra med olika kunskap?
Självklart behövs barnmorskan och förlossningsläkaren. Barnmorskan unika kunskap är ett fantastiskt arv som löper långt tillbaka i tiden och som vi ska vara oerhört stolta över. Men det ena utesluter inte det andra. Doulan har som huvuduppgift att beskydda kvinnans känslomässiga upplevelse, medan barnmorskan har som sin unika kunskap att även kunna hantera det medicinska. Det är när någon oväntat uppstår som rollerna blir tydliga. Barnmorskan fokuserar på barnet och mammans medicinska säkerhet – doulan hjälper mamman och hennes partner att ta sig igenom det jobbiga, utan att lämna dem ensamma en enda sekund.

Vart vänder man sig för att kontakta en doula?
ODIS hemsida är ett viktigt forum www.doula.nu. Där kan man hitta både doulor och företag som erbjuder doulatjänster.

Denna intervju kommer att läsas av många tusen personer som funderar på att bli gravida eller som redan är gravida. Finns det något som du skulle vilja säga till alla de som kommer att läsa detta?
Ja, se inte förlossningen som en prestation som du måste klara av. Var istället öppen för att det kan bli på olika sätt och att olika känslor kan komma och gå. Var snäll mot dig själ, se varje steg du tar som en seger.Fokusera mer på den inre förberedelsen än de yttre detaljerna. Hur gör du för att handskas med rädsla? Vad behöver du för att känna dig trygg? Vilka inre hanteringsstrategier har du? Var inte främmande för att anlita en doula, även om det kan kännas främmande att ha en annan person med. Hon kan vara en viktig länk för att få kontakt med den inre kunskap som din kropp bär på. Hon kan nämligen hjälpa dig att handskas med rädslan som ofta uppstår i mötet med smärtan och som är det som kan hindra din kropp att föda.

Inga kommentarer: