måndag 15 september 2008

Födande

Det känns som att många barnmorskor idag är så fokuserade på det medicinska när det gäller förlossningar, går en förlossning bra medicinskt, ja då ska kvinnan anse att hennes förlossning var bra och få med sig positiva upplevelser från förlossningen. Man glömmer liksom bort att det känslomässiga är minst lika viktigt. För att en kvinna ska kunna få en positiv förlossningsupplevelse krävs det att hon blir stöttad genom att bli sedd, bekräftad, lugnad, kroppsligt berörd, vägledd och hjälpt. Får hon stöd på detta sett ökar chanserna att förlossningen går bra medicinskt. Det känslomässiga och det medicinska hänger i hög grad ihop.

Rädsla och/eller oro under förlossningen är känslor som kan göra det mycket svårare för kroppen att få tillgång till sin inneboende förmåga. Dessa känslor aktiverar försvars- och stressreaktioner som vi har för att kunna skydda oss från fara. Problemet uppstår när den födande kvinnan (omedvetet) upplever att det är hennes kropp och värkar som är faran.

Min roll som doula är att beskydda upplevelsen av att föda, att vara en beskyddare som träder in om det behövs. Kvinnan är oftast inte medveten om den negativa spiral hon befinner sig i, genom att doulan kan förstå hur kvinnans kropp reagerar och se tecken som visar på stress och rädsla kan doulan enkelt och snabbt hjälpa henne att bryta detta och leda henne i en annan rikting. Det gör ont att föda barn, värken kan man inte ta bort men man kan hjälpa kvinnan att aktivt handskas med rädslan och värkarna. Det är upplevelsen av hur man kan handskas med en situation och inte situationen i sig som ger upphov till stressreaktioner.

Kursen har varit helt suverän och jag längtar redan till nästa del! Doulor behövs verkligen men egentligen är det konstigt - sedan urminnes tider har födande kvinnor varit omgivna av andra stöttande kvinnor men idag, på 2000-talet, behövs det en "profession" för det... Att förlossningsupplevelsen blir god är så otroligt viktigt, både för en själv som människa och för anknytningen till barnet och det fortsatta föräldraskapet. Att bara tänka på att jag kanske får förmånen att medverka till att en kvinna och hennes partner får en positiv förlossningsupplevelse gör mig alldeles varm inombords...

3 kommentarer:

Anonym sa...

jag och en kompis diskuterade hur man blir doula? så du kanske kan svara?

Frida - Doula i Östergötland sa...

Jag har gått utbildning/kurs genom ODIS, Organistionen för Doulor och Förlossningspedagoger i Sverige. På deras sida odis.nu finns all info.

Frida - Doula i Östergötland sa...

Jag har gått utbildning/kurs genom ODIS, Organistionen för Doulor och Förlossningspedagoger i Sverige. På deras sida odis.nu finns all info.